Teater Ibsen: Den Politiske Kannestøper

Om arrangementet

Høstens store komedie fra Teater Ibsen er Ludvig Holbergs klassiker: "Den politiske kannestøper". I rollen som Herman von Bremen finner vi Helén Vikstvedt og med seg har hun Monica Hjelle, Ida Ursin Holm, Hadle Reisæter og Hanne Amalie Smedstad.

Bli med på ei tidlaus reise med Ludvig Holbergs meisterverk "Den politiske kannestøper"!

Gjer deg klar for ein kveld fylt med latter, innsikt og dramatikk når me presenterer Ludvig Holbergs klassiske komedie «Den politiske kannestøper». Denne førestillinga, som har begeistra publikum sidan 1722, tek deg med på ei reise inn i menneskets ambisjonar, politiske spel og samfunnets intriger.

Kannestøyparen Herman von Bremen har forlest seg på politisk teori, inviterer sine vener til møter om politikk og nye revolusjonære idear, og forsømmer både arbeid og heim. Kvifor er det berre eliten som kan bli borgarmeister? Vanlege folk er da like bra!

Byens rådmenn får nyss om denne høgst u-ynskja aktiviteten, og bestemmer seg for å lære Herman ei lekse. Dei utnemner han til Borgarmeister!

Herman von Bremen viklast deretter inn i ei endelaus rekke av umoglege lokalpolitiske oppgåver og kjempar heroisk for å halde seg flytande i ei stadig meirabsurd verkelegheit. Alt mens borgarskapet ler av sitt eige påfunn.

Ludvig Holbergs skarpe penn dissekerer politikkens irrganger og menneskets evigestreben etter makt og status. Til tross for sin alder, er stykkets tema like aktuelle i dag som dei var for over 300 år sidan. Holbergs innsikt i menneskeleg natur og samfunnets dynamikk er universell og tidlaus.

Stykket er ei påminning om viktigheitene av kunnskap, kritisk tenkning og ansvarleg politisk engasjement, som alle er like viktige idag som dei var på Holbergs tid. Gå ikkje glipp av sjansen til å oppleve ein av Ludvig Holbergs mest elska komediar på scenen! Bestill dine billettar i dag og bli med oss på ei reise gjennom tid og rom, der latteren og refleksjonane står i sentrum. Vi gler oss til å dele denne fantastiske førestillinga med deg

På scenen

Helén Vikstvedt (Herman von Bremen), Hadle Reisæter (Henrik), Hanne Amalie Smedstad (Antonius, rådsherre og rådsherrerinne), Ida Ursin Holm (Engelke, rådsherre og rådsherrerinne) og Monica Hjelle (Geske).

Team

Regissør: Espen Dahl Hjort

Scenografi/Kostymedesign: Mari LB Kamsvaag

Musiker: Thomas Gunerius Foshaug Bergsten

Varighet

ca. 90min u/pause

 

Politisk satire:

Stykket er en satire over politisk uvitenhet og hovmod. Hovedpersonen, Herman von Bremen, er en kannestøper som tror han kan gjøre en bedre jobb enn de som styrer samfunnet. Denne typen politisk satire er tidløs, da den kritiserer hvordan folk uten kunnskap og erfaring ofte overvurderer sin egen evne til å løse komplekse problemer. Dette er fortsatt relevant i dag, hvor mange har sterke meninger om politikk uten nødvendigvis å ha dyp forståelse for emnene de uttaler seg om.

Fake news og desinformasjon:

Stykket viser hvordan rykter og feilinformasjon kan spre seg og påvirke folks oppfatninger og handlinger. I vår tid, med sosiale medier og lett tilgang til informasjon (og desinformasjon), er dette temaet svært aktuelt. Holbergs stykke minner oss om viktigheten av kritisk tenkning og informerte meninger.

Populisme:

Herman von Bremens tro på at han kan løse alle samfunnets problemer enkelt og raskt, reflekterer moderne populistiske bevegelser hvor ledere ofte kommer med enkle løsninger på komplekse problemer for å vinne støtte. Stykket illustrerer farene ved populistisk tenkning og viktigheten av kompetanse og erfaring i styringen av et samfunn.

Maktsyke og hovmod:

Holberg utforsker temaet maktsyke og hvordan mennesker kan bli blendet av maktens tiltrekning. Dette er en universell problemstilling som fortsatt er svært relevant i dagens politiske landskap, hvor personer ofte søker makt for sin egen skyld snarere enn for samfunnets beste.

Demokratisk debatt:

Stykket setter fokus på verdien av offentlig debatt og diskusjon. Herman von Bremens manglende forståelse for politisk kompleksitet viser behovet for velinformerte og åpne diskusjoner i et demokrati. Dette er spesielt viktig i dagens samfunn, hvor polarisering og mangel på dialog kan true demokratiske prosesser.